Herkkusuun retkileipä hävikkibanaaneista ja kaurasta

Yhteistyössä Myllärin

Suomalaisesta kaurasta ja hävikkibanaaneista syntyy herkullinen retkieväs – retkeilijän banaanileipä antaa retkillä energiaa

Päiväretken helpot eväät eivät vaadi keitintä tai ruoanlaittoa retkellä. Helpoimmat eväät napataan mukaan kotoa ja nautitaan retken aikana paikassa kuin paikassa. Me ollaan tehty itse retkille energia- ja proteiinipatukoita, sillä niihin voi laittaa omia lempiaineksiaan ja herkutella retkellä, ja siksi koostimme myös tämän reseptin, herkutteluun. Tällä kertaa  kotona valmistui ennen melontaretkeä herkullinen banana bread eli banaanileipä, joka maistuu retkieväänä ympäri vuoden. Energiapitoinen ja terveellinen banaanileipä on makea ja mehukas herkku, joka ei sisällä lainkaan valkoista sokeria, vaan makeus tulee banaaneista. Etenkin nyt kesällä banaanit voivat lämpimässä kypsyä nopeasti ylikypsiksi. Ylikypsät banaanit toimivat onneksi mainiosti banaanileivän pohjana. Leivän jauhot ovat suomalaista kauraa, makua leipään saadaan mausteilla ja rusinoilla. Myös maapähkinävoi antaa makua sekä lisää energiapitoisuutta. Tämä vegaaninen leipä on Luontohaasteen päiväretkien pikaevässuosikki, joka on päässyt mukaan niin melontaretkelle, keväiselle aamiaiselle luonnossa, kuin pitkän polkujuoksulenkinkin evääksi. Parhaimmillaan banaanileipä on nautittuna lemppariretkikahvin kanssa!

Banaanileipä on hyvä eväs melontaretkelle.
Myllärin Gluteenittomista Kaurajauhoista, Myllärin Isoista Täysjyvä Kaurahiutaleista ja banaaneista syntyy pohja banaanileivälle.

Retkeilijän banaanileipä

3 – 4 banaania 
3 dl Myllärin Gluteenitonta Kaurajauhoa
1,5 dl Myllärin Luomu Isoja Täysjyvä kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
0.5 kardemummaa
0.5 inkivääriä
0.5 dl rusinoita
0,5 dl maapähkinävoita
0,5 dl kasvimaitoa (esim. kauramaito)

Soseuta banaanit blenderissä tai sauvasekoittimella. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet, maapähkinävoi sekä rusinat banaanisoseeseen ja lisää lopuksi taikinaan 1 dl kauramaitoa. Paista banaanileipä leivinpaperilla vuoratussa vuoassa 180 asteessa n. 40 min. Leipä on parhaimmillaan jäähtyneenä ja yön yli viileässä levänneenä.

Tänä kesänä banaanileipä pääsi mukaan erään melontaretken evääksi. Päivä oli aurinkoinen ja keli leppoisa. Tarkoituksena oli tehdä päivän melonta ja pitää välissä evästauko auringon lämmittämillä kallioilla. Meloessa evästauon voisi pitää vaikkapa vesillä, mutta tällä kertaa tauko tuli pidettyä kalliorannalla auringossa jaloitellen. Melontaretkeilyssä ei juuri tarvitse miettiä eväiden painoa ja kajakkiin mahtuu evästä pidemmällekin reissulle. Päivän melontaretken aikana nautittiin kotona jo valmiiksi keitettyä kahvia kauramaidolla sekä banaanileipää ja tietysti vettä, sillä päivä oli erittäin lämmin. Onneksi mukaan tuli useampi pala banaanileipää, sillä kaikki meni mitä mukaan otettiin! Tämä banaanileipä tulee kulkemaan vielä monesti mukana retkillä sekä pitkillä lenkeillä ja sopii se mainiosti myös arkievääksi tai kahvihetken herkuksi.

Vastaa