Naisten retkeily

Retkeily raskaana – fiiliksen mukaan menemistä ja lähiretkistä nautiskelua

Monenlaisia retkihetkä raskauden aikana

Täällä odotellaan uutta pientä retkikaveria saapuvaksi reilun kuukauden päästä! Wau ja ohhoh, sillä aika on kulunut vauhdilla ja matkalle on mahtunut useampia mukavia retkihetkiä kasvavan vatsan kanssa. Raskausaikana onkin tullut retkeiltyä niin lähellä kuin hiukan kauempanakin. Oma vointi on ollut suurin asia, jota tulee kuunnella raskauden aikana, niin liikkuessa kuin retkeillessäkin. Haluankin tällä tekstillä kannustaa kaikkia oman näköiseen raskausaikaan juuri niillä fiiliksillä ja tuntemuksilla, mitä kulloinkin tunnet.

Oon ollut hurjan onnekas, sillä olen voinut todella hyvin läpi raskausajan ja pystynyt ylläpitämään rakasta retkeilyharrastusta koko tämän matkan. Kuitenkin koen, että tärkeintä on ollut mennä fiiliksen mukaan ja olla itselleen rehellinen. Välillä on väsyttänyt niin, ettei retkelle lähtö ole huvittanut, välillä retki on toteutunut lyhyempänä kuin oli suunniteltu ja välillä taas on ollut ihana huomata, että edelleen loppuraskaudesta teltassa nukkuminen on ihanaa ja päivän patikka lumisilla poluilla onnistuu mainiosti.

Hiihtoretkellä raskusviikolla 36.
Alkuraskaudessa tein useampia melontaretkiä saaristoon sekä liikuin muutenkin tavanomaiseen tapaani.

Alkuraskaudessa tuli tehtyä kaikkea aivan samalla intensiteetillä kuin ennenkin. Kesällä ja syksyllä tein useampia melontaretkiä, juoksin poluilla ja patikoin lähiretkillä. Talvella on tullut retkeiltyä lähimmissä kansallispuistoissa ja toteutettua neljän yön hiihtovaellus Syötteen kansallispuistossa tuvissa yöpyen. Toisella raskauskolmanneksella jätin polkujuoksut pois kaatumisriskin vuoksi ja näin keskityin rauhallisempiin lajeihin, mutta retkeily itsessään on hyvää liikuntaa ja aivan ehdotonta oman hyvinvoinnin kannalta. Olenkin kokenut, että fiiliksen mukaan liikunnan ylläpitäminen on ollut omalla kohdallani avain hyvinvoivaan raskausaikaan. Yönyli retkiä onkin tullut tehtyä lähikohteisiin niin laavuille ja telttailemaan läpi raskausajan. Nyt viimeisellä kolmanneksella ja etenkin tässä h-hetken lähestyessä telttaelämä alkaa olla hiukan kankeaa, mutta onnistuu vieläkin.

Syötteellä seikkailtiin raskausviikolla 29.

Turvallisuus ja omat tuntemukset edellä retkille

Pidempiä retkiä suunnitellessa on tarvinnut huomioida turvallisuus hieman eri tavalla. Olen lähtökohtaisestikin hyvin turvallisuushakuinen, enkä halua retkillä ottaa turhia riskejä. Nyt talviretkeä suunnitellessa jo kohdetta päättäessä mietin, että tarvittaessa saa yhteyden helposti ulkomaailmaan tai luonnosta pääsee melko helposti pois, mikäli tarve tulisi. Ennen reissua onkin siis hyvä selvittää alueen kuuluvuudet ja mahdolliset evakuointipaikat. Tärkeää on ollut myös retkeillä sellaisessa turvallisessa porukassa ja ystävien kanssa, jossa voi sanoa, mikäli rasitus on liikaa tai vauhtia tulee hidastaa, sillä olotilan mukaan on edettävä, eikä omia tuntemuksia ole hyvä ylittää. Esimerkiksi tämän vuoden talvireissu toteutettiin tupien varaan tai niin, että teltassa voisi yöpyä tupien lähettyvillä. Lopulta yövyimme kaikki 4 yötä tuvissa. Päivämatkat suunniteltiin maltillisiksi sekä lisäksi meillä oli kolmelle retkeilijälle 2 ahkiota ja yksi reppu jolloin, kun itselle ahkion vetäminen kävi tukalaksi pystyi keventämään ja nappaamaan kevyemmän repun selkään. Vedin ahkiota lähinnä tampatuilla helpoilla pätkillä ja umpisessa etenin aina ystävän takana tampatulla ladulla.

Tupien varassa retkeily oli leppoisaa ja mahdollisti itselle tärkeän talviretken toteutumisen turvallisesti.

Vaatteet ja varusteet raskauden aikana

Yksi haaste retkeilijälle, on sopivien retkeilyvaatteiden löytäminen kasvavan vatsan kanssa. Jo hyvin alussa, omat reykeilyhousut tuntuivat ahdistavilta eikä aikaakaan, kun ne eivät enää edes mahtuneet päälle. Kuitenkaan lyhyen ajan vuoksi ei halua tehdä suuria investointeja raskauden ajan ulkoiluvatteisiin. Olen itse pyrkinyt lainaamaan puolison kaapista mm. merinokalsareita, joissa on väljempi vyötärö sekä untuvatakkia taukotakiksi talven retkille. Talvi onkin tehnyt tähän vielä lisähaastetta, sillä legginseissä ei talvella tarkene retkeillä ja olenkin tehnyt muutaman tärkeän hankinnan itselle. Raskausvaatekirpparilta ostin jo talven alussa parkatakin, joka toimii niin kaupungilla, mutta myös kävelylenkeillä ja päiväretkillä. Alkuraskaudesta hankin reilun kokoisen villapaidan, joka toimii välikerroksena ja venyy sopivasti. Pakkaskelien saavuttua tilasin itselleni raskausajan toppahousut, jotka ovat olleet luottovaruste loppuraskauden ulkoiluissa. Suosittelen kuitenkin kyselemään lähipiirin retkiystäviltä lainaan itselle reilun kokoisia vaatteita, sillä kyseessä on kuitenkin lyhyt aika.

Tee asioita, joista nautit

Raskausaika on, ainakin minulle, ollut hyvää aikaa välillä hidastaa ja kuulostella, millaiset asiat ovat niitä joista luonnossa nauttii. Mistä asioista saa hyvää fiilistä ja mitä kaipaa? Tällä hetkellä kaipaan poluilla juoksemista ja suunnistamista, mutta sitäkin enemmän nautin päivällä auringossa tehdyistä hitaista hiihtolenkeistä ja herkuttelusta luontoretkillä. Nyt ei tarvitse enää miettiä pitkiä retkiä, mutta lähiretkille tekee mieli nauttimaan helmikuun auringosta sekä alkavasta maaliskuusta. Tälle viikolle suunnitteilla ainakin laskiaisretki kaakaotauolla.

Ootko sä pystynyt retkeilemään raskauden aikana ja onko sulla vinkkejä, joita huomioida retkeillessä tai varusteissa raskaana?

<3′ Kaisa

2 replies »

Vastaa