lasten kanssa

3 helppoa saaristokohdetta – vauvan kanssa retkeily

Saaristo on ollut joka kesäinen retkikohde ja miksi ei olisi, sillä meillä on täällä ainutlaatuisen upea saaristo. Yleensä rakas melontaharrastus vie meloen tutkimaan saaria, yöpymään kallioilla ja tutustumaan saariston kansallispuistoihin. Kesän aikana on ollut ihana seikkailla pienen retkeilijän kanssa, jonka kanssa lähes kaikki on mahdollista, paitsi melonta. Nyt saaristoon onkin tullut lähdettyä vesibusseilla ja lautoilla. Samalla on tullut todettua, että saaristo on kaikkien ulottuvilla, vaikka ei melonnasta innostu tai omista omaa venettä. Useisiin saaristokohteisiin kulkee säännölliset vesibussivuorot ja joillain alueilla palvelee myös taksiveneet. Saaristokohteet ovatkin mahtavia päiväretkikohteiksi, mutta miksei myös yönyliretkeilyyn. Vesibussi matkoilla pääsee ihastelemaan saaristo luontoa ja kannattaakin varustautua matkaan kiikareilla. Seuraavaksi pienet maistiaiset ja innostusta sinulle meidän tämän kesän retkistä, jotta myös sä suuntaisit saaristoon.

Örö

Örön linnakesaari on osa Saaristomeren kansallispuistoa. Saareen pääsee Kasnäsistä lautalla ja lautta matka kestää tunnin ja maksaa 30 € edestakaisin aikuiselta. Saarelta löytyy niin ravintola kuin majoituspalveluitakin. Me majoituttiin teltalla leirintäalueelle. Leirintämaksu on 5 €/hlö, joka sisältää telttapaikan lisäksi mm. iltasaunan. Mukana vauvan kanssa retkellä oli rattaat, joilla pääsee kulkemaan hyvin Örön teitä pitkin sekä kantoreppu, jotta päästiin kulkemaan myös luontopoluille.

Saarella aika kuluu luontopoluilla kulkien sekä rantoja ihastellen. Saarelta löytyy niin hiekkarantaa kuin kallioista rantaa ja näkymät ovat parhaimmillaan suoraan avomerelle. Tyypillisen saaristoluonnon lisäksi saarelta löytää ainutlaatuisia luontotyyppejä kuten paahdenummia. Saaren luonto on säilynyt muuttumattomana saaren ollessa vuosikausia suljettuna linnakkeena. Saarelta löytyy myös erikoisempia kasveja sekä niiden mukana myös perhosia. Itselle mahtava löytö oli merikaalit hiekkarannalla, joita ei enää juurikaan saaristossa näy. Mikäli sotahistoria kiinnostaa, löytyy saarelta paljon tutkittavaa ja ihmeteltävää kasarmeista tykkeihin sekä historian tapahtumiin. Itselle retki Öröön oli ensimmäinen ja aikaa olisi voinut olla enemmänkin, kuin tämä yhden yön retki tarjosi, joten aivan varmasti tulee tehtyä vielä useita retkiä ja vietettyä Örössä enemmän aikaa.

Luontoon.fi Örö
Visit Örö
Örö kuljetukset

Kylmäpihlajan majakka

Olen aina rakastanut majakoita, karuja majakkasaaria ja niihin liittyviä tarinoita. Kylmäpihlajan majakka on minulle itselle tuttupaikka lapsuudesta ja nuoruudesta, jolloin on tullut vierailtua majakalla vanhempien kanssa tai myöhemmin kavereiden kanssa purjehtien. Kylmäpihlaja on uloin Rauman edustan isoista saarista, jonne rakennettiin vuosina 1952-1953 yhdistetty majakka ja luotsiasema. Nyt otimme Rauman merijakamolta vesibussin, joka matkaa majakkasaarelle noin tunnin. Edestakaisen matkan hinta on 30 € aikuiselta. Matkalla voi jäädä myös Kuuskajaskarin linnakesaarelle ja jos oikein mahduttaa päivään tekemistä niin molemmissa kohteissa ehtii piipahtamaan yhden päivän aikana, mutta tällöin melko pikaisesti. Meillä ajatuksena oli viettää muutama tunti saarella, mutta missattuamme vesibussin lähdön, saimmekin aikaa olla saarella useamman tunnin. Tästä koitui lisää loikoilu aikaa kallioilla, ja viimeiseen bussiin menimmekin huolellisen ajoissa.

Kylmäpihlajan majakkasaarella voi myös yöpyä majakassa tai pienissä mökeissä. Majakassa toimii ravintola ja rantavajassa kahvila. Saaren laakeat rantakalliot kutsuvat loikoilemaan. Pieni saari toimii leppoisaan päiväretkeen kun ohjelmassa on uintia, rannoilla kävelyä, lintujen ja maisemien tiirailua sekä loikoilua. Vauvan kanssa retki onnistui mainiosti kantorepulla ja repussa mukana kulkeva viltti toimi päiväunialustana lämpimillä kallioilla.

Luontoon.fi selkämeren nähtävyydet
Kylmäpihlajan majakkahotelli
Rauman saaristokuljetus

Vepsä

Turun kapungin ulkoilusaari vepsä tarjoaa monenlaista tekemistä aina uimarannasta frisbeegolfiin sekä kesäteatteriin. Vepsä on muinoin toiminut salakuljettajien piilopaikkana ja nykyään saari tunnetaankin suosittuna päiväretkikohteena ja Turun kaupungin virkistysalueena. Saarelta löytyy myös luontopolku. Saarella on paljon mökkejä, joissa voi majoittua ja voi saarelle lähteä myös teltalla. Mikäli saarella päättää yöpyä, kannattaa varata sauna illaksi. Saarelta löytyy myös ravintola. Saarelle pääsee jokirannasta vesibusilla ja matka kestää 50 minuuttia ja maksaa aikuiselta 20 € edestakaisin Turusta.

Me suunnattiin ystävän ja hänen lastensa kanssa vepsään heinäkuun alussa. Aamulla ja lauttamatkalla sää näytti mukavalta, mutta pian saareen päästyämme sade ja navakat tuulenpuuskat yllättivät retkeläiset. Ennen rankkaa sadetta ehdimme syödä eväät viltillä istuskellen, jonka jälkeen menimme pitämään sadetta ja syömään jäätelöt ravintolaan. Sade hellitti vähän ennen kotiin lähtöä ja pääsimmekin kiertelemään saarta ja tuoksuttelemaan kukkaloistossa olevia mesiangervoja sekä ihmettelemään kukkien kimpussa touhuavia pörriäisiä. Tällä kertaa emme poikenneet luontopolulle, mutta suosittelen ehdottomasti kiertämään polun. Vepsässä pääsee liikkumaan rattailla pääteitä pitkin, mutta luontopolulle halutessaan kannattaa pienten retkeilijöiden kanssa varautua kantorepulla. Jokaiseen saaristoretkeen kuuluu aina uiminen, mutta viileä sateinen keli sai uikkarit jäämään repun pohjalle. Uidaan sitten ensi kerralla.

Vepsän lomasaari
Vepsä Visit Turku
Matkaliput Vepsä

Onko sulla jo loppukesän suunnitelmat valmiit vai mahtuisiko suunnitelmiin vielä etki saaristoon? Mikä on sun suosikki saaroistokohde?

Kaisa

Vastaa