24 talviretkeilyvikkiä – joulukalenteri 2022


Joulukalenterit on mahtavia ja tänä vuonna mekin lähdettiin tähän joulukalenteri hommaan mukaan instagramissa! päätettiin tehdä kuitenkin kooste myös tänne blogiin, joten iloisia ja oivaltavia hetkiä joulukalenterikoosteen parissa.

Luukku 1 – Talviretkien must have varuste on taukotakki.

Pieneen tilaan pakkautuva taukotakki on talviretkeilijälle kuin lämmin halaus.💚 Lämpimän untuvaisen taukotakin voi laittaa kuoritakin alle tai päälimmäiseksi kerrokseksi kaikkien vaatteiden päälle. Myös villapaita toimii taukovaatteena .

Meidän taukotakit on meidän yhteistyökumppanin @rab.equipment lämpimät ja muhkeat untuvatakit hyvällä hupulla. 👍

Luukku 2. – Termariglögit – tänään suunnataan retkelle!

Lämmitä kotona glögi termospulloon, pakkaa mukaan kuksat ja suuntaa retkelle lähikohteeseen ja vietä pieni jouluinen hetki lämpimän juoman kanssa!

Ainakin meistä glögi on yksi parhaimmista retkijuomista, jota olisi mahtava löytää kaupoista jopa ympäri vuoden!😀

Luukku 3. – Varpaat lämpimänä – käytä riittävän suuria talvikenkiä, jotta varpaat pääsee liikkumaan kengän sisällä.

Lämpimien varpaiden a ja o on juu kerrospukeutuminen. Reilun kokoiseen kenkään mahtuu useammat villasukat. Meillä yleensä käytössä on ohuet merinosukat, joiden päälle puetaan hieman paksummat sukat. Lampaankarvaiset pohjalliset tuovat myös lisälämpöä. Olisiko tässä vinkkiä joululahjaksi palalevalle ystävälle?

Luukku 4. – Turvallisesti jäitä pitkin – jäillä liikkuvan talviretkeilijän perusvälineistöön kuuluu aina naskalit.

Lähde jäille, kun tiedät jäätilanteen ja olet varustautunut oikein. Naskalien käyttöä on hyvä opetella etukäteen. Myös ainakin retkiluistelijat ovat järjestäneet jäistäpelastautumisharjoituksia, joihin kannattaa osallistua, jos liikut paljon jäillä. Muita tärkeitä vinkkejä turvalliseen jäällä liikkumiseen löydät mm. @viisaastivesilla -tililtä.

Luukku 5. Merinovilla – (Talvi)retkeilijän paras ystävä. ❤️

Merinovilla alimmaisena kerroksena päästä varpaisiin ihoa vasten lämmittää ja pitää kosteuden poissa. Merinovillaa löytyy alushousuja ja rintaliivejä myöten! Tsekkaa hankkiessasi, että merinovilla on eettisesti tuotettua. Meillä villaiset kerrastot on käytössä ympäri vuoden viileillä keleillä ja öisin. 👍

Luukku 6. – Tuparetkillä talviretkeilyssä alkuun!

Tiesitkö, että suomessa on ainutlaatuinen tupaverkosto? Autiotupia löytyy enimmäkseen pohjoisen erämaista ja retkeilyalueilta, mutta myös Etelä-Suomessa retkeilijä voi varata itselleen vuokratuvan kansallispuistosta tai retkeilyalueilta.

Tuvat ovat hyvä tapa lähteä talviretkeilyn maailmaan, kun tietää, että illalla odottaa retkeilijää lämmin tupa ja ehkä jopa saunakin, on mukava retkeillä viileillä keleillä. Tupa retkeilyssä on ihan omanlaistaan tunnelmaa. ✨

Huom. muistetaan turvallisuus: reissuilla erämaassa talvella, tulee varautua myös siihen, että pystyy majoittumaan, mikäli säiden tai muiden tekijöiden vuoksi ei pääsekään tuvalle. Otathan siis erämaisemmissa olosuhteissa majoitteen aina mukaan.

Luukku 7 -Ruokatermos takaa lämpimän ruoan retkellä kuin retkellä!

Ruokatermari on super kätevä ympäri vuoden, mutta etenkin talvella on ihanaa reippailun jälkeen lusikoida lämmin ruoka suoraan suuhun. Ruokatermariin voi päiväretkelle pakata kotona valmistetun minkä tahansa ruoan tai sitten pidemmällä retkellä laittaa kuivatut ruoka-ainekset aamulla termariin kuuman veden kanssa hautumaan. Varsinkin keittoruoat on meidän suosikkeja ruokatermarissa! 😋 Helpotusta päiväretkille ja olennainen varuste talvivaeltajan varusteissa!

Luukku 8.  Vaellussauvat – talviretkillä niin kävellen, lumikenkäillen kuin tuntureilla hiihtäen vaellussauvat ovat tärkeä tuki ja turva.

Vaellussauvoja on monia erilaisia, kannattaa rohkeasti kysyä asiantuntevassa liikkeessä neuvoa sauvojen valintaan. Talvella liikuttaessa sauvassa on hyvä olla sompa ja säädöt joita on helppo säätää myös hanskat kädessä. (linkki ja yhteistyö sos?)

Luukku 9. Sormet lämpimänä

Talviretkillä kannattaa panostaa ja nähdä hiukan vaivaa käsien lämpimänä pysymiseen. Kerrospukeutuminen toimii loistavasti myös käsissä, mutta muista, että hanskojen tulee olla tarpeeksi reilun kokoiset, jotta kerrokset lämmittävät ja niistä on hyötyä. Kosteat hanskat kannattaa vaihtaa kuiviin pian, joten muista pakata reppuun useammat vaihtohanskat. Lumitöitä tehdessä, vaikkapa lumiluolaa leirissä rakentaessa voi päällimmäisiksi hanskoiksi laittaa kuorirukkaset.

Luukku 10. – Nesteytys on tärkeää myös talviretkellä 💦

Talviretkellä unohtuu helposti juoda koska on viileää ja ehkä vessassa käyntikin vähän nihkeämpää, mutta nestehukkahan on kylmälläkin säällä ihan mahdollinen. Kannattaa panostaa siihen, että juoma on mieleistä, jotta sitä tekee myös mieli juoda riittävästi. Meille parhaiten toimii vaihtuvuus!

Nämä juomat meille maistuu talvireissussa:
– pussikaakaot, myös herkkukaakao lempparisuklaaseen sekoitettuna 🤩
– nesteytysjauheet, etenkin @eatnosht talvijuomajauhe lämpimänä tai kylmänä (kuvassa tuote aiemman kaupallisen yhteistyön tiimoilta)
– perinteinen hartsport-jauhe lämpimänä
– hyvä tee (hiukan laimea) valmiiksi termariin tehtynä
– aamuisin vitamiiniporetabletti
– GLÖGI

Luukku 11. – Talviretkeilijän makuualusta

Makuualustoja on paljon erilaisia. Tiesitkö, että ilmatäytteisissä makuualustoissakin käytetään eristeitä, joissain malleissa jopa untuvaa, jolloin ne ovat mainioita myös talviretkillä. Myös perinteinen solumuovialusta, ollessaan riittävän paksu toimii, jos vain “mukavuus” riittää nukkujalle. Myös makuualustoja voi kerrostaa ja näin saada riittävä eristystä kylmästä maasta. Selän alta hiipivä kylmä herättää, joten makuualustalla todella on merkitystä!

Meillä käytössä ovat olleet solumuovisista Thermarest ridgerest alustat ja Ellan luottoalustana on talvella ollut Exped downmat. Talvivaelluksilla meillä on oman alustan lisäksi teltassa ollut koko teltan kokoinen solumuovinen routamatto.

Luukku 12. – Millä kaikille tavoilla talviretkeilijä voikaan tuubihuivia tai tutummin buffia käyttää?

Huiveja saa merinovillaisina ohuina ja paksuina tai vaikka muhkeina fleecehuiveina, joten on lämpimämpää ja hengittävämpää. Meillä mukana reissuissa on aina vähintään kaksi huivia. 👍 Tsekkaa tästä, mihin kaikkeen huivia voi käyttää.

Luukku 13. – Säärystimet pitävät nilkat lämpiminä!

Kunnon säärystimistä on niin iso ilo monessa talvilajissa. Etenkin hiihtoretkillä, lumikenkäillessä ja nyt lumimyrskyn aikaan vaikka myös kaupungissa! Housun lahkeiden leveydestä ei tarvii liikaa huolehtia, kun päälle voi vetää kunnon säärystimet. Sellainen varuste jota ei joskus tajunnut tarvitsevansa, mutta nyt ei oikein osaa olla ilmankaan! 💪

Luukku 14.- Pienillä pimeän retkillä pimeä tutuksi!


Ota otsalamppu ja ystävä mukaan ja lähde lumiseen metsään ihastelemaan pimeyttä. Kuinka kaunis pimeä metsä voikaan olla talvipuvussaan!

Pimeys voi myös pelottaa tai jännittää, silloin kannattaa vaikka ystävän kanssa miettiä, että mikä pimeässä metsässä jännittää. Monessa asiassa harjoitus auttaa ja niin tässäkin

Luukku 15. – Nalgene monikäyttöinen retkijuomapullo

Talviretkillä tämä on oiva pullo sillä se kestää kiehuvaa vettä. Näin pulloon voi tehdä aamulla kuuman juoman, jolloin juoma ei mene niin nopeasti jäähän. Nalgenessa on myös hyvä korkki jonka saa tiiviisti kiinni. Näin siitä uskaltaa tehdä myös kuumavesipullon makuupussiin kylminä öinä. Sujauta kuuma pullo makuupussiin jo hiukan ennen kuin itse kömmit niin pussi tuntuu ihanan lämpimältä. ❤️

Luukku 16. – Talviretkeilijän makuupussi

Miten talvella tarkenee nukkua teltassa?Tämä lienee yksi pohdituttavimmista asioista talviretkeilyssä. Makoisiin talven retkiuniin vaikuttaa todellakin useampi tekijä, mutta yksi tärkeimmistä on riittävän lämmin makuupussi (ja makuualusta, mutta siitä lisää myöhemmin).

Kaikilla ei ole mahdollisuutta panostaa erikseen megapaksuun talvimakuupussiin. Ja vaikka olisikin, silti on tosi suosittua nukkua kahdella makuupussilla. Niin sanotulla tuplamakuupussitaktiikalla voi hyvin nukkua kylmilläkin talviretkillä, jos vain pussit ovat sopivan kokoisia ja riittävän lämpimiä vallitseviin olosuhteisiin. Päällimäisen pussin tulee olla selkeästi väljempi kuin sisemmän, jotta lämpöhyöty toimii. Ideaalitilanteessa sisempi pussi on untuvaa ja ulompi tekokuitua, sillä päällimmäinen pussi kerää itseensä kosteutta. Itselle sopivin makuupussi tai kahden pussin yhdistelmä löytyy (valitettavasti) parhaiten vain kokeilemalla. Jos olet epävarma omista varusteista, testaa niitä ensin lähellä kotia.

Luukku 17 .- Retkiriisipuuro

Vuodesta toiseen joulukuun hitti, mut toimii retkillä ympäri vuoden. 

Vaellusriisipuuro 2 hlö

2 dl riisihiutaleita
50 gr maitojauhetta (tai puoleen litraan tarvittava määrä kookosmaitojauhetta)
5 dl vettä
Suolaa
Kanelia ja sokeria

Pakkaa kotona puuron kuivat aineet (riisihiutaleet ja maitojauhe) tiiviiseen pussiin. Pakkaa pienempään pussiin kanelia ja sokeria.
Kuumenna 5 dl vettä retkikeittimellä. Kun vesi on kuumaa lisää puuroainekset. Hauduta miedolla lämmöllä ja hämmennä keittämisen aikana, sillä puuro nappaa helposti kiinni pohjaan. Lisää suola ja nauti puurohetkestä!

Luukku 18. – Talviteltta

Talvella voi yöpyä tutuilla tavoilla, niinkuin muinakin vuoden aikoina esim. laavulla, teltassa tai taivasalla. Telttailu toki onnistuu samalla teltalla kuin kesälläkin, mutta talvea varten on myös erikseen telttoja. Mitä eroa on talviteltalla muiden vuodenaikojen telttoihin?

Talviteltat palvelevat etenkin tunturissa ja kovemmissa olosuhteissa. Talvitelttojen materiaalit, kuten kankaat ja kaaret ovat kestävämpiä. Talvella teltassa tulee olla myös paremmat tuuletukset ja tuuletukset on suojattu niin, ettei lunta tupruta sisään telttaan. Talviteltoissa on myös helmaliepeet, jolloin teltta saadaan maasta tiiviiksi, eikä kylmä ilma puhalla helmojen alta. Talviteltoissa usein tarvitaan myös enemmän tilaa ja ainakin meidän kokemuksen mukaan talvella 2 hlö tarvitsee 3 hlön teltan. Talviteltat ovat painavampia, mutta ahkiossa kulkee kestävä talvikoti. 👍

Luukku 19. – Nuotio lämmittää retkeilijää kylmällä 🔥

Nuotio tuo tunnelmaa leiriin, mutta siitä voi saada myös lämpöä viiman keskellä. Tässä muutama vinkki nuotion käyttöön:

– Tee pohjatyö huolellisesti ennen nuotion sytytystä. Pilko puu riittävän pieniksi ja vuole reilusti kiehisiä sytykkeiksi.
– Pidä tulta yllä maltillisella liekillä – älä polta puita turhaan tuntikausia.
– Pidä herkästi syttyvät materiaalit kaukana nuotiosta.
– Käytä otsalamppua hämärällä touhutessa ja varsinkin puukkoa tai kirvestä käyttäessä.
– Huomioi muut retkeilijät. Tee tilaa ja toivota kaikki tervetulleeksi tulen äärelle.
– Noudata retkikohteen ohjeita tulentekoon liittyen ja ajankohtaisia metsäpalovaroituksia, jolloin nuotiota ei saa sytyttää.
– Herkuttele nuotioherkuin joko ritilällä, pannulla tai tikun päässä paistaen.
– Vie roskat mukanasi pois!Luukku 20. – Sesonkimakuja nuotion loimussa 🤩


Talvella on ihanaa herkutella lämpimiä nuotion loimussa valmistuvia herkkuja. Nuotion lämpö lämmittää meidät ja myös ruokamme. Me ollaan vuosien varrella testattu erilaisia kausimakuja myös retkiruokina ja nyt joulun lähestyessä kovaa vauhtia ajateltiin jakaa myös kaksi jouluista retkiruokavinkkiä, jotka sopivat erityisen hyvin talviretkelle! ✌️

1. Joulutortut

Helpointa tietysti jos nappaat kotoa mukaan valmiit tortut. Jos kuitenkin haluat vähän enemmän tekemisen meininkiä, voit kokeilla valmistaa perinteisiä luumuhillo-joulutorttuja nuotion loimussa. Halsteri on oiva apuväline, mutta myös esimerkiksi foliovuoassa paistamalla reilusti normaalia pienempikokoisia torttuja voi onnistua! Meillä ainakin tortun koko ja “muoto” oli ratkaiseva tekijä. Torttua on hyvä pystyä kääntämään! 🤶

2. Pipariletut

Klassisiin retkilettuihin vähän lisämaustetta? Mausta lettutaikina jouluiseksi, pakkaa kotona valmiiksi isosuiseen pulloon (esim nalgene) ja kaada nuotiolla suoraan lämpimälle ja rasvatulle pannulle! Nammmm ❤️Resepti näihin löytyy muutaman vuoden takaa Luontohaasteen blogista .

Luukku 21. – Lämmin retkiyö talvella – onko se mahdollista?


Lämpimät varusteet vaikuttavat paljon nukkumismukavuuteen, mutta myös se mitä retkipäivän ja illan aikana teemme.
Muistathan esim myös syödä ja juoda hyvin päivän aikana ja ennen nukkumaan menoa.

Ennen makuupussiin kömpimistä on hyvä ottaa kunnon lämmittely, jotta keho on varmasti valmiiksi lämmin. Meidän iltajumppaan kuuluu yleensä ainakin nää liikkeet:
🤸X-hypyt
🤸Kyykkyhypyt
🤸Juoksu leirin ympäri
🤸Hiihtohypyt
🤸Polven nosto juosten ja nyrkkeillen

Jos kylmä yllättää keskellä yötä, kannattaa napata suuhun vähän energiaa, esim suklaata (makuupussin sisällä oleva pikkutasku on hyvä tätä varten) ja vaikka kupillinen termarissa valmiina olevaa lämmintä juomaa.

Luukku 22. – Eväsleivät best!


Pidemmille talvireissuille me tehdään valmiiksi leipäpusseihin eväsleivät koko reissulle. Sitten joka aamu siirretään pienempään pussiin ja povitaskuun leipä, joka sitten sopivasti sulaa lounaalle keiton kanssa nautittavaksi!

Yleensä meillä on juustoleipiä reilulla voilla ja juustolla. 😛 Mikäli haluaa energiapitoisen herkkuleivän, kannattaa kokeilla tahinia ja hunajaa leivän väliin. Niin herkkua! Tää eväsleipä taitaa olla vinkki @elamaatyylilla -tililtä.

Luukku 23.- Kerrospukeutuminen on kaiken a ja o talven retkillä


Tässä lista 23 vaatekappaleesta talven retkille ja täältä video kerroksista:

Merinokalsarit
Merinorintsikat
Merino paita
Merino housut
Välikerros paita
Välikerros housut
Liivi
Ohuet sukat
Paksut sukat
Kuoritakki
Kuorihousut
Taukohame
Taukotakki
Buffi
Alushanskat
Päällihanskat
Taukohanskat
Pipo

Luukku 24. – Parasta talviretkeilyssä on:

– retket lähelle tai kauas
– lumen tuomat mahdollisuudet liikkua uusin tavoin
– tunnelmallinen tähtitaivas
– ihaniin lämpimiin vaatteisiin kääriytyminen
– luonnon hiljaisuus ja rauha
– itsensä ylittäminen
– tutut paikat saavat uuden näkkulman

Ota aiemmat vinkit haltuun ja suuntaa retkille. Ja muista, että eväät tekevät retkestä retken!

Categories: Yleinen

Tagged as:

Vastaa