Menkat ja retkeily – voiko tästä puhua?

Retkelle menkoista huolimatta

Olisiko jo aika keskustella ihan avoimesti siitä, miten menkat ja retkeily toimivat yhdessä. Kuukautiset tulevat monille meistä säännöllisesti (tai säännöllisen epäsäännöllisesti), eikä meidän tosiasiassa pääsääntöisesti tarvitse suunnitella retkiämme menkkojen mukaan. Retkiolosuhteissa kuukautisista selviytyy hyvien vinkkien ja käytänteiden myötä samalla tavoin kuin muuallakin. Tärkeintä meidän mielestä on, että aiheesta puhutaan.

Se, ettei menkoista ja retkeilystä puhuta ääneen saattaa juontaa juurensa siitä, että retkeilyä on pitkään pidetty enemmän äijien juttuna. Sitä mukaan, kun myös naiset yhä enenevissä määrin liikkuvat metsissä ja erämaissa, menkoista pitää ja saa puhua. Haluamme avata keskustelun, jakaa kokemuksia ja vinkkejä. Lisäksi tämä aihe on meiltä toivottu toivepostaus, koska kokeneemmatkin erämimmit näitä asioita funtsivat.

WhatsApp Image 2018-06-25 at 09.50.53(1)

Retkeillessä hygienian hoito on hankalaa – väärin!!!

Retkeillessä omasta hygieniasta voi ja kannattaa huolehtia aina, oli sitten menkat tai ei. Toki suihkuun ei pääse silloin kun haluaisi, mutta pienillä nikseillä olo pysyy freesinä ja telttakaverikin kiittää. Kesällä maamme on täynnä järviä ja lampia, joissa vaelluspäivän päätteeksi voi pulahtaa. Tämä on ainakin meillä ykkösjuttu hygienian ja raikkaan olon ylläpitämisessä. Muistathan kuitenkin, ettei luonnon vesissä peseydytä saippuoilla. Pidemmillä reissuilla pidämme mukana kosteuspyyhkeitä, joilla voi pyyhkäistä paikat puhtaaksi. Näin pystyy retkellä hoitamaan huolellisemmankin pesun ilman vesistöjen läheisyyttä. Retkillä voi myös lämmittää keittimessä vettä, jonka ottaa pullossa tai muussa astiassa mukaansa vessareissulle ja hoitaa pesut vedellä. Pienikin määrä vettä riittää yllättävän hyvin ja kosteuspyyhkeitä tai vessapaperia voi käyttää apuna vesipesuissa.  Kosteuspyyhkeet tulee laittaa roskikseen, joten vessa- ja pesureissuille on hyvä ottaa mukaan oma pieni suljettava muovipussi, jonne saa pakattua käytetyt terveyssiteet, tampoonit, kosteuspyyhkeet tai muut roskat.

WhatsApp Image 2018-06-25 at 09.50.53
WhatsApp Image 2018-06-25 at 09.47.29.jpeg

Kuukuppi – ympäristö ja keho kiittävät

Oletteko jo tutustuneet Kuukuppiin, joka kerää suosiota ympäri maailmaa? Kuukuppi on silikoninen kuukautiskuppi, joka kerää kuukautisveren kuppiosaansa, josta se tyhjennetään vessanpönttöön tai luontoon. Kuppi on helppo kuukautissuoja retkillä. Kupin voi pitää kerrallaan pidemmän aikaa paikoillaan, niin päivällä kuin yölläkin. Kupin käyttöä kannattaa harjoitella ensin ihan arjessa, jolloin myös retkillä sen käyttö on näppärää. Kupin kanssa kannattaa olla alussa kärsivällinen, sillä sen käyttöön tottuminen voi viedä hetken aikaa.

Kuukuppi tulee puhdistaa huolellisesti säännöllisin väliajoin ja muutenkin omasta hygieniasta tulee huolehtia hyvin. Kuukupin puhdistus luonnossa sujuu helpoiten kuppipyyhkeillä. Ne sisältävät vain vettä ja alkoholia ja desinfioivat kupin tehokkaasti. Ne ovat myös yksittäispakattuja ja maatuvia. Tärkeintä kupin tyhjennyksessä on käsien puhtaus, eikä ole maailman loppu, vaikkei kuppia jokaisella tyhjennyksellä pääsisi pesemään vedellä. Vedellä kupin voi pestä sitten, kun siihen on mahdollisuus. Tässäkin tapauksessa pieni määrä vettä mukaan vessareissulle riittää. Kupeille on oma pesuneste, jota voi käyttää vesipesussa retkillä. Sitä riittää erittäin pieni määrä ja sen ainesosat ovat turvallisia ja vegaanisia.

Kupin ehdottomia plussia retkeilyssä on sen helppous ja roskattomuus. Ellei vuoto ole erittäin runsasta, ei kuukautisia tarvitse miettiä, kuin tyhjennyksen yhteydessä aamuisin ja iltaisin, mikä on iso plussa. Kupin voi myös asettaa valmiiksi paikoilleen, jos tietää menkkojen alkavan lähipäivinä, muttei halua sotkea vaatteitaan tai stressata niiden alkamista. Kuppi kun ei kuivata limakalvoja.

WhatsApp Image 2018-07-06 at 09.22.23
WhatsApp Image 2018-07-06 at 09.22.49

Biohajoavat siteet, pikkuhousunsuojat ja tampoonit -Vuokkoset

Terveyssiteitä ja tampooneja on joka lähtöön niin yksittäispakattuina, kuin jättipakkauksissa ja ihan kaikenlaisille käyttäjille. Kestositeet ovat tietenkin myös yksi varteenotettava vaihtoehto retkeilevälle naiselle. Ympäristönäkökulma onkin meille tärkeä ja siksi kyselimme Vuokkosilta heidän tuotteidensa ekologisuudesta. Vuokkoset- tuotevalikoimasta löytyy biohajoava vaihtoehto kuukautissuojille ja luomu vaihtoehto tampooneille. Nämä tuotteet valmistetaan sertifioidusta luomupuuvillasta, eivätkä ne sisällä lainkaan väriaineita, klooria tai mikromuoveja. Tämä tekee tuotteista
kompostoituvia, ja ne voi hävittää käytön jälkeen kompostoimalla kotikompostiin. Siteet voidaankin reissussa hävittää kompostoivaan vessaan, mutta luonnossa näidenkään paikka ei ole. Mikäli retkellä ei ole mahdollista hävittää käytettyä suojaa kompostiin, voi sen hävittää sekajätteen mukana.

Biositeiden ja -pikkuhousunsuojien sekä Organic tamponin kompostoitumisajoissa on eroja riippuen siitä minkälaisesta kompostista on kyse. Kompostoitaessa optimaalisissa olosuhteissa tuotteet hajoavat muutamassa kuukaudessa, mutta kompostointiaikaan vaikuttavat paljon kosteus ja lämpötila. Tuotteen pilkkominen nopeuttaa sen kompostoitumista. Todennäköisesti puuceessä tuotteet maatuvat hitaammin kuin komposteissa, etenkin jos kyseessä on vanhanmallinen puucee.

Ympäristölle parempia vaihtoehtoja kehitetään jatkuvasti ja Vuokkosten biohajoavissa tuotteissa käytetyt materiaalit ovat luonnonmateriaaleja, jotka ovat uusiutuvia luonnonvaroja, ja näin ollen niiden käyttö itsessään on parempi suunta maapallon tulevaisuuden kannalta ajateltuna. Sen lisäksi mitkään tuotantojätteet Vuokkosilta ei päädy kaatopaikalle, vaan kaikki hyödynnetään energiaksi ja tuotannossa käytetään ainoastaan hiilidioksidipäästövapaata energiaa.

WhatsApp Image 2018-06-28 at 13.54.38

Roskapolitiikka

Kun sitä roskaa reissussa aina kuitenkin jonkun verran syntyy ja menkkojen aikaan ehkä enemmän kuin tavallisesti, niin näissä asioissa pätee sama yleisohje, kuin muussakin retkeilyssä: Kaiken minkä viet luontoon tuot myös pois takaisin tullessasi.

Jos sinulla on maatumattomia kuukautissuojia, käärepapereita ja kosteuspyyhkeitä, ne pakataan pieneen pussiin ja tuodaan retken lopuksi mukana roskikseen. Se mikä ei kuulu luontoon tuodaan siis pois. Vain maatuvat jätteet voidaan laittaa kompostikäymälään. Biohajoavat kuukautissiteet ja tampoonit voidaan myös polttaa nuotiossa. Talviretkeilyssä ehdoton plussa on kylmä keli, jolloin roskat eivät ala haisemaan pidemmälläkään retkellä. Sammalten ja kivien alle vessapapereiden ja muiden roskien jemmailu ei ole nykypäivän retkeilyä. Pidetään luonto siistinä!

Mä oon ollut tosi yllättynyt siitä kuinka moni lähipiirissä on sanonut siirtävänsä menkkoja aina ennen retkiä ihan vain käytännöllisyyden takia. En oo ikinä oikeastaan siirtänyt menkkoja, joten en ehkä siks oo ajatellu sitä vaihtoehtona retkeilyynkään. Tuntuu itseasiassa, että menkat osuu omalle kohdalle lähes joka ikisellä retkellä. Treenaamalla ja itelle sopivat käytänteet löytämällä alkaa menkkojen kanssa retkeily hiljalleen sujumaan, lähes asiaan sen kummemmin huomiota kiinnittämättä.

Mä oon niin vannoutunut kuukupin käyttäjä, että se on aina itsestään selvästi mukana retkilläkin. Sitä voi huoletta pitää usemman tunnin, vaikka aamusta iltaan ja tyhjentää sopivassa, rauhaisassa paikassa. Kuukupin puhdistaminen on tavallaan jopa jonkinlainen naisellinen rituaali keskellä luontoa. Huuhtelen kupin vedellä, en kuitenkaan suoraan vesistöön vaan imeytän huuhteluveden maahan tai kaadan kompostivessaan. Jos ei ole huuhtelumahdollisuutta, pyyhkäisen kuppia kosteuspyyhkeellä ja pakkaan kätetyn pyyhkeen pieneen mustaan roskapussiin, johon kerään kaikki muutkin intiimiroskat retken aikana. <3

-Ella

Löydä sinulle oikea tapa toimia

Kyselimme Facebookin Outdoor-siskojen keskustelupalstalla vinkkejä ja näkökulmia siihen, miten retkeilevät ihmiset toimivat menkkojen kanssa reissussa. Kuukuppi on meidän tavoin monella käytössä, vaikkakin kupin kanssa toimiessa hygieniapuoli joitakin vähän arvelluttaakin. Osa kuppia kesäretkillä käyttävistä käyttää kuitenkin talviretkillä siteitä ja tampooneita, koska veden sulattelu lumesta on työläämpää ja kosteusliinat voivat tarpeeksi kylmällä jopa jäätyä (tältä tosin välttyy, jos säilyttää liinat päällä olevan takin sisällä). Osa kokee ylipäätään retkeillessä siteet ja tampoonit helpoimmaksi tavaksi hoitaa menkat ja varmemmaksi hyvän hygieniatason säilyttämiseksi. Roskat pakataan kaksinkertaisiin läpinäkymättömiin muovipusseihin tai suljettavaan minigrip-pussiin. Suurin osa tuo roskat pois tullessaan kotiin tai lähimpään roskikseen asti, osa polttaa ne nuotiossa, mikäli tällainen mahdollisuus on. Tässä on hyvä miettiä, mitä roskia yleensä saa polttaa ja mitä ei.

Moni kirjoitti siirtävänsä menkkoja, niin etteivät ikinä osu reissun aikaan. Tämä on mahdollista etenkin, jos käyttää hormonaalista ehkäisyä ja helpottaa, mikäli menkat ovat erittäin runsaat tai kivuliaat.

menkat1

Loppujen lopuksi…

…on ihanaa olla retkeilevä nainen, eikä menkoista kannata kantaa sen suurempaa huolta. Näitäkin asioita oppii hoitamaan omalla tavalla harjoittelemalla ja omat toimintatavat sekä itselle sopivat tuotteet löytämällä. Kuukautisia on niin monia erilaisia kuin on meitä menstruoiviakin, eikä menkkojen takia kannata seikkailuista jäädä paitsi, sillä ne kuuluvat meihin ja seikkailut ovat täällä meitä seikkailijattaria varten!

<3′ Kaisa ja Ella

Lunetelta kysymyksiimme vastaili: Meri Virtanen- http://www.lunette.com
Vuokkosilta meitä opasti: Aino Mäki – http://www.vuokkoset.fi

WhatsApp Image 2018-06-25 at 09.50.51

13 replies »

 1. Moi! Hieno teksti, todellakin menkkapuhetta kehiin ✊🏼 Toivoisin kirjoittajien kuitenkin muistavan vahvan “voimanaiseuden” painottamisen keskellä, että menkat voi olla muillakin kuin naisilla, vaikkapa retkeilevällä muunsukupuolisella tai transmiehellä. Juttua oli tosi mielenkiintoista lukea, mutta sukupuolettomana ja monesti menkkojen kanssa retkeilevänä särähti tämä aika monessa kohtaa korvaan. Menkoista on mahdollista puhua rohkeasti myös kaikki sukupuolet huomioiden, tästä hyvänä esimerkkinä juurikin Lunette. 🙂 Myöskin menkkojen siirto esitettiin melko yksipuoleisena ja ehkä jopa vähän turhamaisena (?) vaihtoehtona, mikä hieman harmitti. Moni päätyy siirtämään menkkoja, ei suinkaan hygieniapelkojen, vaan esimerkiksi kovien kipujen takia, itseni mukaan lukien. Esimerkiksi endometrioosin takia tai muusta syystä kovista kivuista kärsivillä retkeily menkkojen kanssa saattaa olla aika pois suljettu vaihtoehto. Kiitos silti, että nostatte asiaa keskusteluun, se on todella tärkeää! Partiossa nauretaan aina, että jostain syystä menkat osuu aina retkelle. Pienellä säätämisellä ja vertaistuella siitäkin kuitenkin selviää. <3

  • Moikka! Super paljon kiitoksia kommentista ja omien kokemuksien jakamisesta. Erittäin tärkeitä huomioita, joista tässä asiapaljoudessa jäi osa meidän osalta tosiaan huomiotta. Hienoa, että tämä keskustelun avaus sai kuitenkin paljon kommentteja osakseen ja tätä kautta myös me saatiin tärkeistä asioista muistutuksia itsellemme 🙂 Keskustelun avaus olikin tärkeimpänä tavoitteena.

   Pyritään hieman editoimaan tekstiä näiden vinkkien mukaan! Tosiaan tärkeintähän on muistaa, että menkkoja on niin monia erilaisia kun on meitä menstruoiviakin <3

  • Moikka,

   Kiitos kun kommentoit. Harmi, ettei menkkojen kanssa retkeily onnistu, mutta onneks oot sentään löytänyt sulle sopivan keinon päästä myös retkeilemään! 🙂

 2. Hyvä juttu! Ja kiitos, että side- ja tampooni-ihmisetkin on huomioitu. 🙂 Tuntuu, että nykyään joka paikassa korostetaan kuukupin ylivertaisuutta ja unohdetaan, että kaikille se ei vaan sovi. Itsekin ympäristöystävällisenä ihmisenä haluaisin mieluiten käyttää kuukuppia, mutta monien kokeilujen jälkeen olen todennut, että se ei vaan yksinkertaisesti sovi itselle. 🙁 Joten hienoa saada vähän lisää vinkkejä siteiden ja tampoonien kanssa puljaamiseen. 🙂

 3. Hei! Ihana kuulla onnenpäivistä retkeilessä. Olen tätä miettinyt paljon, kaipuu opiskelemaan luonto alaa on suuri. Tämä aihe olisi hyvä ammattiinlukeville. Kiitos aiheesta. Taitaa hakupaperit nyt viimestään lähteä postiin👍. ”Talven ihmemaa”

 4. Ehdottomasti kannattaa mennä lääkäriltä pyytämään Cyclocapron-resepti, joka vähentää vuotojen määrää. Keskustelupalstoilla näkee, että aika moni nainen kärsii isoista vuodoista ja silloin ei todellakaan kiinnosta lähteä metsään.
  Isot vuodot myös altistavat naiset anemialle tai raudan varastoarvot (ferritiiniarvot) ovat matalat. Mutta en saarnaa tästä enempää..

  Itse olen ollut nuorena (25 vuotta sitten) intissä vuoden ja retkeillyt metsässä sen jälkeenkin, kuukautisten aikanakin. Pientä haastetta tekee, mutta kyllä fiksut naiset löytävät itselleen sopivia juttuja. Teidän kirjoituksenne oli hyvä vinkkipalsta! Kiitos siitä!

Vastaa